Kuchnia wnętrze dobrych relacji i przyjemnych zapachów.

Kuchnia kiedyś była tą częścią domu do której gości nie wpuszczało się. Cały rozgardiasz kuchenny był poza wzrokiem przybyłych, nikt tam nie zaglądał nie był też zapraszany do kuchni. W różnych kulturach na świecie różnie traktuje się kuchnię. W chinach na przykład projektuje się dwie kuchnie, tą gdzie zapachy parują z garnka a przyprawy szczypią w oczy i kuchnie zachodnią na pokaz, czystą i sztuczną. Czasy na szczęście zmieniły się i teraz kuchnia to serce domu.

W kuchni rozpoczynamy i kończymy dzień, tu często przesiadują z nami dzieci, jemy pierwsze śniadanie. To do niej najpierw zaglądają goście zaproszeni na parapetówkę, tu wypija się kawę z koleżanką, i pichci kolację z przyjaciółmi, bo cóż bardziej zbliża niż wspólne jedzenie. To centrum domowych i towarzyskich spotkań. Kuchnia to również najdroższe pomieszczenie przeciętnego domu, robi się go na lata, dlatego warto porządnie zastanowić się nad nim skoro chcemy dobrze się w niej czuć i być z tego pomieszczenia dumni.

Pewnie każdy myśląc o nowej kuchni wyobraża ją sobie najpierw bardziej wizualnie niż ergonomicznie. Czy będzie jasna czy ciemna, klasyczna czy nowoczesna. Tu ważne jest żeby kuchnia była częścią całości domu, musi mieć wspólny stylistycznie język z innymi pomieszczeniami. Inspiracji można szukać w magazynach, w internecie. Pamiętajcie jednak żeby Wasza kuchnia odzwierciedlała Wasze upodobania, zainteresowania i waszą osobowość, aby nie była jak wiele obrazków znalezionych w sieci.

Ergonomia + miejsce = dobry plan

Kuchnia to niewątpliwie najbardziej złożone pomieszczenie pod względem projektowym. Po wizualnych wyobrażeniach przechodzimy do ergonomii. Na tym etapie zaczyna się już prawdziwa praca nad funkcjonalnością, to podstawa tego pomieszczenia, której warto przestrzegać aby było wygodnie, przygotowaniem posiłków było przyjemnością i sprawnie przebiegało. Musimy wiedzieć ile miejsca mamy na to co koniecznie i to co chcielibyśmy zmieścić. Planując choćby w myślach warto sobie zmierzyć pomieszczenie, zwrócić uwagę na okna drzwi, zastanowić się nad lokalizacją wody, gazu, prądu, czy chcemy zmieścić wyspę, półwysep, mały stolik.

 

Poniżej kilka funkcjonalnych wskazówek na co zwrócić uwagę wyobrażając sobie przyszłą kuchnię.

  • Generalnie projekt kuchni najlepiej zacząć już przed realizacją instalacji. Mamy wtedy możliwość ustalić precyzyjnie lokalizację zlewu, zmywarki, lodówki, elektryki bez przesuwania w późniejszym etapie przyłączy. Oszczędza to czas i pieniądze.
  • Gabaryt pomieszczenia ma znaczenie. Duże kuchnie dają więcej możliwości, w małych kuchniach trzeba często wykorzystać do maksimum przestrzeń i nie wszystko można niestety zmieścić, tu trzeba poskromić wyobraźnię.
  • Trójkąt roboczy zapewniający funkcjonalność wykonywanym czynnością. Ważne w tej regule jest rozmieszczenie lodówki, zlewu oraz płyty/piekarnika. Zasada ta poprawia komfort pracy i pozwala na sprawne wykonywanie posiłków.
  • Płaszczyzna blatu roboczego. Ważne, aby główny blat roboczy miał szerokość minimum 80 cm. Jeśli kuchnia jest duża, dobrym pomysłem jest wyspa.
  • Odległości pomiędzy płytą, zlewem, piekarnikiem czy lodówką. Błędem jest zlokalizowanie płyty przy lodówce, czy zlewozmywaku. Obok płyty grzewczej, z dwóch stron, powinna być przestrzeń wolnego blatu roboczego, który umożliwi odstawienie garnka.
  • Oświetlenie. Ważne aby praca była wykonywana w komfortowym świetle, czyli najważniejsze miejsca jak blat roboczy, płyta, zlew powinny być dobrze doświetlone.
  • Wysokość miejsca pracy. Blat roboczy powinien znajdować się na wysokości 85-90. Jeśli należymy do wyższych, blat niech będzie na tym wyższym poziomie.
  • Moje potrzeby. Ważnym aspektem w projektowaniu kuchni jest przemyślenie czego i gdzie potrzebujemy. Co robimy najczęściej, jak gotujemy, czy mamy jakieś specjalne urządzenia, ekspres, co potrzebuje gniazdka i gdzie je zamontować…
  • Zmywarkę zawsze umieszczaj w pobliżu do zlewu. Uprości to wkładanie naczyń od zmywarki, zniweluje zachlapanie podłogi.
  • Nie stawiaj kuchenki szczególnie gazowej przy oknie, a w odpowiedniej odległości, grozi to zdmuchnięciem płomienia
  • Marzy Ci się duża lodówka, pamiętaj jest dużo szersza i głębsza. Większość takich lodówek ma dozownik z wodą i kostkarkę, do której należy zaplanować przyłącze wody.
  • Zlew przy oknie? Może być problematyczny gdy otwieramy okna do wnętrza, kran nie pozwoli na pełne otwarcie. Prawda jest taka, lepiej mieć blat roboczy z widokiem niż zlewem.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Powrót do góry strony