Drzewko oliwne – spełnienie śródziemnomorskich marzeń.

Wąskie, owalne, srebrno zielone listki – wiele osób ma ochotę na własną oliwkę. Drzewko oliwne spotkane na wakacjach śmiało możemy mieć w domu, na tarasie czy balkonie zerkając na nie wspominać lub marzyć o ciepłych krajach.Drzewko oliwne to dar Ateny. Mitologia grecka opisuje spór boga oceanów Posejdona z boginią mądrości Ateną o względy mieszkańców greckich miast. Rywalizujący bogowie podarowali śmiertelnikom dary. Posejdon uderzył w ziemie z której wypłynęła woda, jednak była nieprzydatna bo słona. Atena zaś sprawiła, że z ziemi wyrosło drzewko które wydało owalne owoce. Roślinę Grecy mogli uprawiać, a jej właściwości wykorzystywać na wiele sposobów. W podzięce za ten niesamowity dar, na cześć bogini miasto nazwali Atenami. Oliwka stała się rośliną symbolem oznaczającym pokój, życie i pojednanie. Oliwne drzewo z Bliskiego Wschodu rozpowszechniło się na cały basen Morza Śródziemnego. Obecnie najwięcej na świecie drzew oliwnych rośnie w Hiszpanii, gdzie umiarkowany klimat z łagodną zimą, ciepłym latem i deszczową wiosną służy perfekcyjnie jej uprawie. 

Oliwka w naszym klimacie sprawdzi się zarówno w domu i na zewnątrz, sadzona do gruntu nie przetrwa niestety naszych czasem mroźnych zim. Śmiało możemy oliwkę jednak wystawić w okresie wiosny, lata aż do jesieni w donicach wprowadzając wakacyjny klimat na tarasie.Oliwka to niezbyt wysokie, wiecznie zielone drzewo, w uprawach ciągle przycinane do około 6-8 metrów. Kwitnie wiosną, w maju niewielkimi biało żółtymi kwiatami, dojrzewa zaś jesienią dając niejadalne owoce. Oliwka rośnie wolno, dopiero po 10 latach zaczyna pierwsze owocowanie, a po 20 latach jest w pełni produktywnym drzewem, które daje około 60kg owoców. Aby uzyskać 1 litr złotego napoju potrzeba zużyć około 6kg oliwek. Smak i zapach oliwy zależy od odmiany, klimatu i miejsca, w którym wyrosło.

Skoro już mamy oliwkę w domu, żeby dobrze  rosła trzeba jej zapewnić warunki podobne do tych które są dla niej najlepsze w naturze. Latem dużo słońca i mało podlewania, oliwka lubi świeże powietrze, powinna mieć do niego dostęp. Jesienią w Polsce, jeśli jest na zewnątrz wraz z pierwszymi przymrozkami  powinna być wniesiona i nie stawiamy jej przy kaloryferze. Choć znosi minusowe temperatury do -5 to lepiej aby nie przemarzła. W okresie zimowym drzewko musi odpocząć, podlewa się go raz na dwa tygodnie. Wiosną wypuszczone pędy wymagają ukształtowania przez obcinanie, dzięki temu drzewko ładnie zgęstnieje. Jeśli chcemy żeby zaowocowało, w całym rocznym cyklu, zimą musi odpocząć w temperaturze około 5-8 stopni, aby w kwietniu zacząć kwitnąć, w innym przypadku cykl wegetacji zostanie zaburzony i owoców nie zobaczymy. Oliwka lubi jałowa glebę, aby ładnie rosła można ją oszczędnie nawozić. Jeśli chcemy sami wyhodować kolejny okaz, można ją również rozmnażać umieszczając ściętą gałązkę w ukorzeniaczu.Nasza oliwka to Verona odmiana Leccino, ma około 140 lat, ponad dwa i pół metra wzrostu i cudem udało się ją wnieść do środka. Rok już przezimowała w dobrej formie a w kwietniu zakwitła. Zakup drzewka oliwnego to wydatek od stu złotych w górę, wraz z wielkością niestety drastycznie rośnie i cena.  Warto jednak zainwestować i w mniejszy okaz, bo to roślina długowieczna i dość trudna do zupełnego zaniedbania. Latem będzie miło podumać w ciepły wieczór w towarzystwie oliwki marząc o spacerze w gaju oliwnym, zwłaszcza że u nas świerszcze cykają prawie tak głośno jak cykady na Cykladach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Powrót do góry strony